Jeg vælger at tro, at langt de fleste personer har et nogenlunde overblik over deres indtægter og udgifter i både privatøkonomi, men også som erhvervsdrivende. Det vil sige, at de har styr på hvor mange penge, der kommer ind på kontoen hver måned og også nogenlunde, hvor mange der ryger ud igen. De penge der ryger ud, altså vores udgifter, skal vi helst have et godt overblik over, for ellers kan vi risikere at havne i Luksusfælden 😉.

 

Samtidig er det også svært for de fleste netop at tage pengene op af lommen. Vi forsøger at tænke fornuftigt og passe på pengene. Men når det så er sagt, så lægger mange mennesker store summer i materielle genstande. Det kan være alt, lige fra telefoner og computere til tøj, boligting og nye biler. Vi køber ting – ting som kan være i en ret høj prisklasse – uden nødvendigvis at tænke nærmere over det. Det har jeg altid synes er en smule paradoksalt, for når det så handler om at bruge penge og have udgifter på os selv og vores velvære, så oplever jeg hurtigt at folk bliver meget påpasselige med deres penge.

 

Hvorfor vil folk ikke investere i sig selv?

Det her er udelukkende mine egne observationer og jeg har ikke nogen data på det. Men dét at investere i sig selv kan gøres på flere måder – det kan f.eks. være fysisk, mentalt eller fagligt. Den fysiske del betyder måske et fitnessabonnement, eller at man investerer i god og sund mad. Jeg synes ofte folk er meget påpasselige med deres penge når det gælder de investeringer, for man vil ikke bruge penge på et fitnessabonnement man ”alligevel ikke bruger”, og det giver ikke mening at investere i god og sund mad, for ”man kan alligevel ikke smage forskel”. Hvis jeg ikke for brugt de ting, så lad mig spare pengene.

 

Mindre materielle goder – mere viden og velvære

Så selvom vi sparer på investeringer i os selv, så har vi måske 2-3 telefoner liggende i skuffen, der intet fejler, men er skiftet ud med en nyere model – for man skal jo have det nyeste nye. Samme holdning kommer ikke rigtig til udtryk når det gælder at investere i sit mentale jeg eller sin faglighed. Min erfaring er, at mange investerer i deres faglighed under deres uddannelse og efter endt uddannelse, så er det ikke noget vi skal bruge penge på igen. Hvorfor skulle man det? Af alle investeringer man kunne lave, så tror jeg dog hurtigt vi kan blive enige om, at den bedste investering må være i os selv. Det er det bedste på den lange bane, så du har et godt og langt liv, men også på den korte bane, så vi har energi til at komme igennem en efterhånden meget stresset hverdag.

 

Jeg forsøger selv at være opmærksom på at investere i mig selv, både fysisk og fagligt. Men jeg må også indrømme at jeg har plads til forbedring. Jeg har for eksempel et fitnessabonnement jeg anvender ret ofte, men når det kommer til madlavning, så vælger jeg ofte ”den lette udvej” i stedet for det sunde valg. Når vi taler om faglig udvikling, det at investere i os selv fagligt, så er det dog et punkt jeg selv er meget opmærksom på. Jeg bruger relativt mange penge hvert år på faglitterære bøger og ligeledes faglitterære lydbøger. Her vil jeg gerne lige anbefale den service der hedder Audible. Jeg har købt et abonnement, der betyder at jeg hver måned kan få minimum én lydbog, men da jeg er lidt af en junkie når det gælder lydbøger, så tilkøber jeg gerne 2-4 lydbøger hver måned. Hvis jeg ganger de køb op, så bliver det selvfølgelig en ret stor investering i mig selv hvert år. Men det er nok også den bedste investering jeg kan foretage mig. Så derfor gør jeg det gerne.

Det er ikke fordi jeg synes du skal kaste om dig med penge, men jeg vil gerne opfordre dig til grundigt at overveje hvordan du investerer dine penge og om du overhovedet investerer dem i dig selv – eller om det blot bliver til nye telefoner og nyt tøj?